Huwelijksdwang en achterlating
Huwelijksdwang en achterlating is in strijd met de mensenrechten en is ook strafbaar. Uit signalen van scholen, politie, hulpverlening en opvang blijkt dát huwelijksdwang in Nederland voorkomt en doorgaans ernstige gevolgen heeft voor de betrokkenen.
Vrouwen, mannen, LHBTI+ personen en kinderen worden tegen hun wil en zonder papieren achtergelaten in het land van herkomst. Vaak gebeurt dit in de zomervakantie. De redenen zijn verschillend: een man die snel af wil van zijn vrouw, angst dat vrouw en/of kinderen teveel blootstaan aan Westerse invloeden of er is angst dat de eer van de familie geschonden kan worden. Als er in de ogen van de familie al een eerschending heeft plaatsgevonden kan achterlating ook een straf zijn, waarmee men de eer hoopt te herstellen. Achterlating kan ook gepaard gaan met huwelijksdwang.
Huwelijksdwang is het dwingen van een iemand tot een huwelijk. Eén of beide huwelijkspartners hebben weinig of geen zeggenschap over de sluiting van het huwelijk en een weigering wordt niet geaccepteerd. Slachtoffers van huwelijksdwang hebben doorgaans niet alleen te maken met een gebrek aan vrije partnerkeuze, maar ook met dwang om te trouwen.
Huwelijksdwang komt niet alleen voor bij meisjes maar ook bij jongens, zowel in niet-westerse als westerse families.
Een aantal tips voor slachtoffers van huwelijksdwang:
Praat met je ouders
Zeg dat je de gekozen partner niet wil en zeg wat jij wel wil; een diploma, een beroep kiezen, werken en een inkomen.
Vertel over jouw mensenrechten.
Vertel dat geen enkele religie dwang toestaat.
Stem niet in met de verloving, dit maakt het tegenhouden van het huwelijk moeilijker.
Neem een professional in vertrouwen
Vertel je verhaal aan je docent, huisarts of wijkagent.
Maak een afspraak over contactmomenten.
Spreek een codewoord af voor als je niet vrijuit kunt praten.
Laat Veilig Thuis en/of de politie inschakelen wanneer nodig.
MAAK EEN NOODPLAN
Je maakt een noodplan zodat je in één overzicht al de gegevens hebt staan en de gemaakte veiligheidsafspraken. Zie hier een leeg Noodplan. Print het uit, vul het in en mail het naar jezelf en naar je vertrouwenspersoon.