Reactie op het Inspectierapport

03-10-2024

In maart 2024 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek gedaan naar de wachttijden bij Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. De resultaten zijn te vinden in het rapport Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. Tijdige en deskundige beoordeling van meldingen over kindermishandeling en huiselijk geweld dat vandaag is gepubliceerd op de website van de inspectie.

De Inspectie constateert dat Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland in veel gevallen niet voldoet aan de wettelijke termijn van 5 werkdagen voor de volledige veiligheidsbeoordeling. Een groot aantal meldingen komt terecht op een wachtlijst  Ook landelijk lukt het de Veilig Thuis organisaties nog steeds nauwelijks om hun taken uit te voeren binnen de wettelijke termijnen volgens de Inspectie.

Wij vinden het als Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland schrijnend om terug te lezen hoe zeer onze opgave onder druk staat. Gezinnen en huishoudens moeten veel te lang wachten. Dat is niet nieuw, wel zeer zorgelijk.

De inspectie stelt dat het zicht op veiligheid tijdens het wachten bij Veilig Thuis beter moet. Wij vinden ook dat we dat beter moeten organiseren. Het contact met melders borgen we inmiddels strakker in ons werkproces, we informeren melders beter over de prioritering in wachtende zaken én we faciliteren medewerkers beter in het uitvoeren van de wettelijke taak van Veilig Thuis. We hebben in het eerste halfjaar van 2024 verbeteringen gerealiseerd qua ziekteverzuim én personele bezetting. Het gaat immers om de veiligheid van onze gezinnen en huishoudens.

Ook onze partners kampen met wachttijden en personeelstekorten. Dat maakt dat we de overdracht naar hen steeds moeilijker kunnen realiseren. Ik onderschrijf dan ook de aanbeveling van de inspectie om samen met netwerkpartners en opdrachtgevers de stagnaties te doorbreken. Het bevestigt tevens het belang van de ingezette ontwikkelingen richting het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.

Bekijk hier het volledige rapport.

Gerbrich Kuperus, Directeur Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland